دریاچه ارومیه

500 تومان – خرید
:
دریاچه ارومیه که در گذشته «چی‎چست» و «کبودان» نام داشته بزرگ‎ترین و شورترین دریاچه دائمی ایران و یکی از دریاچه‎های فوق اشباع از نمک دنیا است که از این نظر با دریاچه بزرگ نمک Great Salt Lake آمریکا شباهت دارد.

درازای آن ۱۴۰ و پهنای آن میان ۱۵ تا ۵۰ کیلومتر و مساحت آن بین ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کیلومترمربع (بر حسب میزان بارش و تبخیر) است. به باور فورون (۱۹۴۱)، در پلیو – پلیستوسن، دریاچه ارومیه تا تبریز و مراغه گسترش داشته است. این دریاچه در یک فرونشست کم ژرفای وسیع با میانگین ژرفای ۶ متر قرار گرفته است. ولی ژرف‎ترین نقطه آن با ۱۳ متر عمق در گوشه شمال باختری جای دارد. سطح آن نسبت به سطح آب دریاهای آزاد، ۱۳۰۰ متر بالاتر قرار دارد. در این دریاچه بیش از ۱۰۲ جزیره وجود دارد که شکل و اندازه آنها با میزان بارش سالانه تناسب دارد. در بین این جزایرکوچک و بزرگ، شبه جزیره اسلامی (شاهی) بزرگ‎ترین آنها است که در سال‎های پر بارش به صورت جزیره درمی‎آید. بر خلاف جزیره اسلامی که از سنگ‎های آتشفشانی پلیوسن است، دیگر جزایر، نهشته‎های فلیش گونه کرتاسه زیرین و یا سنگ آهک‎های ریفی زمان میوسن‎ (سازند قم) هستند. سطح حوضه آبریز دریاچه حدود ۵۰۰۰۰ کیلومترمربع است. زرینه‎رود، سیمینه‎رود، زولای‎چای و آجی‎چای از رودهای عمده وارده به دریاچه هستند. از میان رودهای گفته شده،‌ آجی‎چای از رسوب‎های نمکی نئوژن خاور تبریز عبور می‎کند و در حمل مقدار قابل ملاحظه‎ای نمک به دریاچه نقش دارد.

اگرچه در گزارش‎های قدیمی(گونتر، ۱۸۹۹ و بوبک، ۱۹۳۴)، دریاچه ارومیه را باقیمانده دریای مدیترانه دانسته‎اند ولی از نگاه زمین‎شناسی، این حوضه حاصل عملکرد سامانه‎های گسل‎های فشاری مانند گسل تبریز و زرینه‎رود است که در سیستم آبگیری آن نقش اساسی داشته‎اند. از نگاه زمین‎ساختی صفحه‎ای، به باور مکنزی (۱۹۷۲ و ۱۹۷۶) دریاچه ارومیه، در قسمتی از پهنه خرد شده بین صفحه‎های عربستان و ایران و ریزصفحه‎های ایران و ترکیه قرار گرفته و می‎توان آن را نوعی دریاچه زمین‎ساختی دانست که کوه‎های بلندی آن را در بر گرفته است.

حدود ۳۵ تا ۴۰ متر نهشته‎های نرم دریاچه‎ای بر روی پی‎سنگ سخت شده کرتاسه زیرین و یا سنگ‎آهک‎های مارنی میوسن (سازند قم) قرار گرفته که با ویژگی‎های کنونی، سن دریاچه را ۳۰ تا ۴۰ هزار سال تعیین می‎کند. ولی بر اساس پادگانه‎های دریاچه‎ای پیرامون آن، سن دریاچه را ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار سال برآورد می‎کنند.

نمونه‎های گرفته شده از رسوبات نرم بستر، نشانگر ردیفی از رسوبات هولوسن است که قسمت‎های زیرین آن بازگوی محیط‎های دیرینهPaleoenviroment از نوع کویری Playa و یا کفهگلی Mud flat است. بررسی دانه‎های گرده موجود در رسوبات دریاچه نشان می‎دهد که در طول عمر دریاچه، شرایط خشک اقلیمی نیز وجود داشته است.

بیشتر نهشته‎های دریاچه از نوع شیمیایی است. وجود بعضی لایه‎های نازک تخریبی (کوارتز، کلسیت، پلاژیوکلاز، کائولینیت) نشانگر تغییر موقتی آب و هوا و شوری دریاچه است. از رسوب‎های شیمیایی دریاچه، آراگونیت بیشترین مقدار را دارد که به صورت تیغه‎های نازک و منظم و یا نامنظم است. ژیپس به صورت لایه‎های مستقل و بلورهای درشت در گل و لای رشد کرده و تشکیل آن در زمانی بوده که سطح آب به حداقل رسیده است. کلسیت‎های موجود آواری ‎است و همراه آب رودها به دریاچه رسیده‎اند و تغییر مقدار آن نسبت به کوارتز، نمایانگر تغییرات آب و هوایی است. گاهی در رسوبات دریاچه‎ای گل و لای دولومیتی هم وجود دارد که ممکن است به شیوه جانشینی تشکیل شده باشند. نمک طعام و فلدسپار‎های پتاسیم‎دار کانی فرعی هستند. اگرچه در نهشته‎های کف ائولیت دیده نشده، ولی در کرانه باختری دریاچه، ائولیت در حال تشکیل است.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید.

بهتر است دیدگاه شما در ارتباط با همین مطلب باشد.